Skip to content

Lancering af solsikkesnoren for usynlige handicap

Fra 1. oktober 2020 lanceres solsikkesnoren i Aalborg Lufthavn, så passagerer med usynlige handicap og skjulte diagnoser vil møde ekstra forståelse og tålmodighed, når de skal ud at rejse.

Fra torsdag den 1. oktober 2020 vil passagerer med usynlige handicap og skjulte diagnoser møde ekstra forståelse og tålmodighed i Aalborg Lufthavn og alle andre større, danske lufthavne. Medarbejderne har været gennem et undervisningsforløb, der gør medarbejderne bedre i stand til at møde kunder, der lever med forskellige typer af usynlige handicap og skjulte diagnoser. I undervisningsforløbet er den internationalt anerkendte solsikkesnor blevet introduceret for medarbejderne.

For passagerne bliver solsikkesnoren et symbol på, at de har særlige behov, når de bevæger sig igennem lufthavnen og er i kontakt med lufthavnsmedarbejderne – og dermed sikres rammen for en tryg rejseoplevelse.

Solsikkesnoren er et symbol, der spreder sig internationalt

Solsikkesnoren er et internationalt symbol og sikrer bl.a., at man som rejsende ikke føler, man skal forklare sig eller behøver udtrykke, hvis et særligt behov for forståelse, tid eller tålmodighed opstår. For medarbejderne er snoren et redskab, der sikrer, at man afsætter den nødvendige tid til at give den rette hjælp til dem, der ikke nødvendigvis ser ud til at have et behov. Der sendes derfor et tydeligt signal til de medarbejdere, som passagerer med solsikkesnoren møder i lufthavnsmiljøet, hvor usynlige handicap og diagnoser som autisme, adhd, angst, ordblindhed, hjerneskade, talehandicap, synshandicap, hørehandicap, depression, demenssygdomme, mv. kan gøre rejsen sværere.

I Storbritannien blev snoren først lanceret i Londons Gatwick Airport i 2016. Siden har den spredt sig til øvrige britiske lufthavne, flere europæsiske lufthavne, og er nu også meget udbredt i mange andre brancher. 

Solsikkesnoren udleveres gratis i Aalborg Lufthavns servicecenter i check-in området. Der kræves hverken dokumentation eller forklaring på, hvorfor passageren gerne vil gå med solsikkesnoren.