Skip to content

Aalborg Lufthavn opgraderer landingssystem

Aalborg Lufthavns landingssystemer opgraderes nu til en ILS CAT III klassificering. Dette sker i forbindelse med den planlagte udskiftning af landingssystemerne, hvor Aalborg Lufthavn har valgt yderligere at investere i et CAT III klassificeret landingsmodul, der sikrer, at kommercielle fly kan lande i al slags vejr. Projektets opstart blev officielt markeret mandag den 27. november med underskrivning af kontrakten mellem parterne i projektet.

Landingssystemerne i Aalborg Lufthavn bliver nu opgraderet til en ILS CAT III klassificering, der gør det muligt for kommercielle fly at lande i lufthavnen i al slags vejr – med forudsætning af, at flyene har det rette udstyr. Dette faldt officielt på plads mandag den 27. november i lufthavnens egne lokaler, hvor kontrakten for projektet blev underskrevet af Aalborg Lufthavn og repræsentanter fra samarbejdspartnerne Indra Navia og Flyvestation Aalborg.

- Det er en stor dag i Aalborg Lufthavn, da en CAT III klassificering i høj grad kommer til at styrke flytrafikken ind og ud af Aalborg. Derfor er vi glade for samarbejdet med Flyvestation Aalborg, Naviair og Indra Navia, der fra dag ét alle har vist et stort engagement og gjort en kæmpe indsats for projektets realisering, siger lufthavnsdirektør Søren Svendsen.

Kontrakten blev underskrevet af Project Manager, Thorbjørn Moen, fra norske Indra Navia, der er den førende inden for CAT III installationer i hele verden, chef for operationsafdelingen i Flyvestation Aalborg, Hans Kristian Skovmose og direktør i Aalborg Lufthavn, Søren Svendsen. Til stede var også chefen for Naviair, Ole Eckhaus, der sammen med sit team implementerer systemet og efterfølgende kommer til at stå for vedligeholdelsen af landingssystemerne i Aalborg Lufthavn. 

Det flyvetekniske begreb CAT er et udtryk for, i hvor dårligt vejr det stadig er muligt at lande flyet i en lufthavn. De installerede landingssystemer bestemmer CAT-klassificeringerne i en lufthavn, hvor Aalborg Lufthavn indtil nu har haft en CAT I og II klassificering, der har gjort det muligt for fly at lande i vejr med en sigtbarhed ned til 300 meter. Sigtbarheden måles i forhold til signallyset på landingsbanen og med CAT III bliver det muligt at lande i en sigtbarhed på 0 meter, hvorfor selv tæt tåge ikke vil skabe udfordringer for flytrafikken.

Installationen af de nødvendige landingssystemer er allerede i fuld gang og hele projektet forventes færdigt den 25. maj, hvorefter Aalborg Lufthavn er ILS CAT III klassificeret som den tredje lufthavn i Danmark og nummer 145 i verden.